donderdag 21 maart 2013

Rob Vreeken Een Volkskrant Schurk 4



Twee leden van een Israelisch doodseskader dat negen Turkse burgers vermoordde aan boord van een schip varend in internationale wateren en geladen met hulpgoederen voor de bevolking van Gaza .

Die ironie, van Vreeken, is inderdaad opmerkelijk, en wordt bijna onverdragelijk, wanneer je dit kunstwerkje leest.

Welnu, ik plaats dit artikel van Rob Vreeken integraal om als journalist mijn kritiek op de commerciele massamedia in Nederland, in dit geval de Volkskrant, te kunnen toelichten. Leest u dit artikel desnoods tweemaal om een goede indruk te krijgen van wat deze buitenland-redacteur nu eigenlijk doet.

Ons mededogen moet uitgaan naar Israël
Rob Vreeken − 05/06/10, 00:00
Verontwaardiging over de Israëlische actie tegen de Gazavloot. Terecht?..
In het geheel niet. Wat we hebben gezien is een publicitaire oorlog. Wie is daarin het grootste slachtoffer? Israël. Ons mededogen zou moeten uitgaan naar de onderliggende partij. Jos Collignon had dinsdag een prent in de krant waarop Netanyahu zijn middelvinger opsteekt naar de wereld. Op de achtergrond roept een mannetje: ‘Hoor ik daar reeds het voetgetrappel van de aanstormende lobbyclubs?’ Getrappel van lobbyclubs? Niets van gemerkt. Je zou dan een stortvloed aan ingezonden stukken verwachten waarin vrienden van Israël op overtuigende wijze aantonen dat Israël juist heeft geopereerd en volkomen in zijn recht stond. Maar nee: nergens een sterk argument gezien.
Israël zette toch een filmpje op Youtube waarop we het geweld van de actievoerders zien?
Juist niet. We zien een paar mannen staan rammen met houten stokken. Je ziet dat een Israëlische commando over de reling wordt geworpen, zo’n beetje op de manier waarop Hulk Hogan over de touwen zwiept en buiten de ring belandt. Bij een uitgekiende mediacampagne zou je een filmpje verwachten van een bloeddorstige Palestijn die zijn kalasjnikov leegschiet op een schoolklasje Israëlische dienstplichtigen, slechts bewapend met paintballgeweren en supersoakers.
Maar het zijn toch de Israëli’s die met scherp hebben geschoten? Er waren negen doden, van wie niet één aan Israëlische kant.
Niemand hoeft in de baan van zo’n kogel te gaan staan, dat is ook een stukje eigen verantwoordelijkheid. Bovendien: de wereld telt op het moment 6.824.900.000 inwoners. Dat betekent dat 6.824.899.991 mensen niet door Israëlisch vuur zijn omgekomen. Maar de media melden altijd wat er fout gaat, nooit wat goed gaat. Als er een Israëlische lobby had bestaan, hadden ze die cijfers benadrukt. Maar wat zegt het CIDI op zijn website? ‘CIDI betreurt dat er doden zijn gevallen en hoopt dat gedegen onderzoek de ware toedracht van dit zinloos bloedvergieten aan het licht zal brengen.’ Slappe hap. Zo win je nooit een oorlog.
Hadden de activisten volgens internationaal recht het recht te worden doodgeschoten?
Dat is maar de vraag. Volgens de Geneefse verdragsregels inzake publiciteitsoorlogen is het verboden om met publicitaire middelen ‘buitensporige en onnodige’ schade toe te brengen aan de tegenpartij. Het minste wat de Veiligheidsraad kan doen, is de Free Gaza Movement veroordelen wegens het toebrengen van onherstelbare schade aan het imago van Israël.
Allereerst deze bewering van Vreeken: 'Wat we hebben gezien is een publicitaire oorlog.'
Het woord 'we' is hier onjuist. Ik wil best geloven dat onze Volkskrant-redacteur die in een NTR-televisieprogramma werd aangekondigd als de 'Arabische deskundige (sic) van de Volkskrant' alleen maar 'een publicitaire oorlog' had 'gezien,' maar de rest van de mensheid die geen ideologische bril op had, kon al een dag eerder weten dat de Britse kwaliteitskrant de Guardian het volgende had bericht:






















































Gaza flotilla activists were shot in head at close range
Exclusive: Nine Turkish men on board Mavi Marmara were shot a total of 30 times, autopsy results reveal.

Nine Turkish men on board the Mavi Marmara were shot a total of 30 times and five were killed by gunshot wounds to the head, according to the vice-chairman of the Turkish council of forensic medicine, which carried out the autopsies for the Turkish ministry of justice today.
The results revealed that a 60-year-old man, Ibrahim Bilgen, was shot four times in the temple, chest, hip and back. A 19-year-old, named as Fulkan Dogan, who also has US citizenship, was shot five times from less that 45cm, in the face, in the back of the head, twice in the leg and once in the back. Two other men were shot four times, and five of the victims were shot either in the back of the head or in the back, said Yalcin Buyuk, vice-chairman of the council of forensic medicine.


Kortom, het was voor een onafhankelijke journalist op 5 juni 2010 niet serieus vol te houden dat deze slachting onderdeel was van een 'publicitaire oorlog.' Maar met dit soort trivialiteiten houdt Vreeken zich niet bezig. Die ziet geen feiten, maar meningen. Hij grossiert daarin.
Dan zijn opmerking: 'Getrappel van lobbyclubs? Niets van gemerkt.' Kennelijk volgt Vreeken niet de propaganda van het CIDI achter de schermen. Dat hoeft in zijn geval ook niet, aangezien Vreeken zelf een propagandist is voor de zionistische lobby, zoals ondermeer blijkt uit de opdracht aan de lezers boven zijn artikel: 'Ons mededogen moet uitgaan naar Israel.' Bovendien schijnt Vreeken niet te beseffen dat de ware lobby achter de schermen opereert. Dus, ik geef een voorbeeldje, nadat een Israelisch doodseskader 9 activisten van een NAVO-bondgenoot hadden vermoord, oefende desondanks de NAVO-marine met Israelische oorlogsschepen en werd onlangs bekend dat
















NATO Secretary General Anders Fogh Rasmussen received Israel’s president Shimon Peres at NATO headquarters in Brussels on March 7.
The order of the day: to enhance military cooperation between Israel and the Atlantic Alliance focusing on issues of counter-terrorism.

‘Israel will be happy to share the knowledge it has gained and its technological abilities with NATO. Israel has experience in contending with complex situations, and we must strengthen the cooperation so we can fight global terror together and assist NATO with the complex threats it faces including in Afghanistan. ‘

Israel is already involved in covert operations and non-conventional warfare in liaison with the US and NATO.

Hoe kan het dat Israel ongestoord en ongestraft beloond wordt met een de facto lidmaatschap van de NAVO terwijl het negen inwoners van een NAVO-land heeft vermoord? Juist, dankzij het betere lobbywerk waar Vreeken 'niets van' heeft 'gemerkt,' waardoor hij zichzelf publiekelijk een brevet van onvermogen gaf. Kennelijk weet hij niet wat lobbyen is. 

Ander voorbeeld van zijn onkunde.

Israël zette toch een filmpje op Youtube waarop we het geweld van de actievoerders zien?
Juist niet. We zien een paar mannen staan rammen met houten stokken. Je ziet dat een Israëlische commando over de reling wordt geworpen, zo’n beetje op de manier waarop Hulk Hogan over de touwen zwiept en buiten de ring belandt.
Vreeken stelt hier dat het verzet van de activisten nagenoeg niets voorstelde. 'Paar mannen rammen met houten stokken.' En toch werden er negen Turkse burgers vermoord door zwaar bewapende Israelische commando's. Waarom? Wat was de rechtvaardiging van dit bloedbad? En dan bedoel ik de juridische rechtvaardiging die toch zou hebben moeten meespelen voordat men Israel een de facto lid van de NAVO maakte, nietwaar? Immers de NAVO claimt juist de mensenrechten en de democratie te willen beschermen. Genoeg reden voor een buitenland-redacteur als Vreeken om dit eens serieus te onderzoeken. Maar nee, dat hoefde hij niet, want als ideoloog had hij al een mening voordat hij de feiten kende. 
En dan nu het hoogtepunt van Vreeken's absurdisme. Ik citeer:
Er waren negen doden, van wie niet één aan Israëlische kant.
Niemand hoeft in de baan van zo’n kogel te gaan staan, dat is ook een stukje eigen verantwoordelijkheid. 
Hier toont het cynisme zijn ware fascistische gezicht. Laat ik dit aantonen door het woord Turken te vervangen door joden. 'Niemand' van de joden 'hoefde in de baan van zo'n kogel te gaan staan' tijdens de Tweede Wereldoorlog toen de nazi-Einstazgruppen net als het Israelische doodseskader hun slachtoffers met een schot door het hoofd kalt stelden. 'Dat is ook een stukje eigen verantwoordelijkheid,' en als de joodse slachtoffers net als de Turkse slachtoffers dat 'stukje eigen verantwoordelijkheid' niet namen, ja dan kun je moeilijk de nazi's of in dit geval de Israelische commando's daarvan de schuld geven. Een vraag: Rob Vreeken, hoe zit het dan met die
60-year-old man, Ibrahim Bilgen, was shot four times in the temple, chest, hip and back. A 19-year-old, named as Fulkan Dogan, who also has US citizenship, was shot five times from less that 45cm, in the face, in the back of the head, twice in the leg and once in the back. Two other men were shot four times, and five of the victims were shot either in the back of the head or in the back?


Ik bedoel, met enige behendigheid had bijvoorbeeld meneer Bilgen misschien nog 1 of 2 kogels kunnen ontwijken,  maar dan nog hadden de getrainde Israelische killers tenminste twee keer raak geschoten. Rob Vreeken, wat wil je je lezers nu eigenlijk vertellen? Dat je een racist bent? Dat je het leven van een islamitische Turk minder vindt dan dat van een jood of een christen of een atheist? Wat moeten de lezers denken als er iemand uit rancune een kogel door jouw hoofd schiet? Dat je het 'stukje eigen verantwoordelijkheid' niet hebt genomen door niet op tijd weg te springen uit 'de baan van zo'n kogel'? Wat denk je met deze voorstelling van zaken te bereiken? Waar komen jouw haat en minachting vandaan? Waarom voed je de al bestaande ressentimenten? Je weet wat het lot van Julius Streicher van Der Sturmer is geweest. Jij gebruikt dezelfde weerzinwekkende technieken als deze nazi. Waarom? Laat me het weten. Ik plaats je reactie integraal.


Rob Vreeken van de Volkskrant: 'Niemand hoeft in de baan van zo’n kogel te gaan staan, dat is ook een stukje eigen verantwoordelijkheid.'

Geen opmerkingen:

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...