vrijdag 29 maart 2013

VPRO's Tegenlicht


Nergens wordt zoveel afgelachen als in de politiek.

Van alle kanten werd ik erop geattendeerd dat het VPRO-programma Tegenlicht op een uiterst heldere manier de belastingontduiking van grote concerns in kaart had gebracht, een biljoenenfraude die door de talloze mazen van de wet niet bestraft kan worden. Ik heb er zojuist naar gekeken bij Uitzending Gemist. Het sterke van het programma was dat het insiders waren die de zaak uit de doeken deden in eenvoudige, voor iedereen te begrijpen bewoordingen. Tegen het einde vertelt een van hen dat de belastingontduikende concerns bijvoorbeeld een belastingparadijs als Nederland benadelen door het geld van de ontdoken belastingen te lenen

aan overheden die daarmee hun tekorten dekken. Dus belastingontduikers financieren de tekorten die overheden hebben omdat ze niet genoeg belastinggeld kunnen innen van concerns die het geld in belastingparadijzen verstoppen. Dus zitten we hier gevangen in een gigantische vicieuze cirkel, waarbij de concerns geld lenen aan overheden in plaats van het als belatsing te betalen om op die manier het wereldwijde systeem draaiende te houden. Het is bizar, maar toch is dat wat er gebeurt.

Een politieke partij die de belastingen wil verhogen om de tekorten aan te vullen krijgt de multinationals over zich heen. Die zullen dreigen met vertrek. Dat betekent dus dat de mogelijkheden voor een overheid om economische groei te bewerkstelligen voor het electoraat wordt ondermijnd. Daarom is dit eerlijk gezegd een bedreiging voor de democratie.

http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1333415

Dit is de cultuur van het egoisme dat het Westen al dan niet met geweld aan het globaliseren is en dat ten koste gaat van de hele mensheid. Het programma Tegenlicht is inderdaad een tegenlicht, de rest van de commerciele massamedia weigert structureel te berichten over desastreus onrecht. De mainstream media vormen een onderdeel van het probleem. Kapuscinski:

Enerzijds hebben we in de mediawereld te maken met een groeiende globalisering, anderzijds nemen ook de oppervlakkigheid van de media, de wanorde en het gebrek aan samenhang toe. Hoe meer men in contact komt met de media, des te meer klaagt men over een gevoel de kluts kwijt te zijn en over het gevoel van eenzaamheid.

Later meer hierover.


Geen opmerkingen:

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...