vrijdag 23 augustus 2013

Henk Hofland en De Groene


'het vredestichtende westen' in actie in Irak.

Ik hoorde iemand vanavond verklaren dat De Groene Amsterdammer een goed blad was. Ik vernam het met enige verbazing. Maar omdat ik weet dat de Nederlandse intelligentsia niet verder komt dan wat navelstaren was mijn verbazing snel voorbij. De poldermens wil bevestigd worden in zijn eigen onnozelheid. Pagina 7 van De Groene nummer 29. Henk Hofland, de nestor van de Nederlandse mainstream opiniemakers, schrijft letterlijk over 'het vredestichtende Westen' dat door 'populististisch alarmisme' niet meer zoals vroeger in Vietnam en naderhand in Afghanistan en Irak nu met een maximum aan geweld in Syrie ongestoord miljoenen slachtoffers kan maken. Iemand die nu nog durft te schrijven dat het Westen 'vredestichtend' is, toont publiekelijk dat hij een gevaarlijke dwaas is. En degenen die hem onweersproken een platform geven zijn zo mogelijk nog dwazer en gevaarlijker. Dit voor degene die De Groene Amsterdammer prees.


My Lai. Oorlogsmidaad van het 'vredestichtende Westen.'

In 1999 werd Henk Hofland uitgeroepen tot Nederlands journalist van de twintigste eeuw. Dit onthult meer over Nederland dan over Henk Hofland.

Het wordt steeds stiller en leger rondom mij. Een jaar of tien geleden besloot ik om niet meer voor mijn eigen generatie te schrijven, maar voor de generatie van degenen die na mij komen. Als een chroniqueur van mijn krankzinnige tijd, zodat duidelijk zal zijn dat er wel degelijk mensen waren die niet meegezogen werden in de massale krankzinnigheid.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

'Een jaar of tien geleden besloot ik om niet meer voor mijn eigen generatie te schrijven'

- Wil je wat van me drinken?

Ton

Anoniem zei

Ik ben tien jaar jonger, Stan, dat is nog jouw generatie. Ik hoop van harte dat er ergens een generatie rondloopt die het zich allemaal wel aantrekt. Want ik merk er weinig van. Enkelingen. En die vragen zich regelmatig af of zij nou krankzinnig aan het worden zijn, of dat het de wereld is.

Anoniem zei

daar hoort een tekenig van Peter van Straaten bij...........

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...