donderdag 29 augustus 2013

Syria 164

Op woensdag 21 augustus 2013 werd de wereld opgeschrikt door berichten van de Syrische oppositie dat  het Syrische nationale leger (SNL) tientallen tot ruim duizend doden had gemaakt door een aanval met gifgas op het platteland van Damascus.
Zonder het onderzoek door de Verenigde Naties of enig bewijs af te wachten, begonnen de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en andere landen de Syrische regering te beschuldigen achter deze aanval te zitten. Voor hen was ‘een rode lijn overschreden’ en kon een militaire aanval het enige antwoord zijn om het ‘Syrisch bestuur te straffen’.
Na twee en een half jaar van vijandigheden tegen de Syrische staat door het Westen en regionale bondgenoten zoals Turkije en Saudi-Arabië, werden alle diplomatieke initiatieven verlaten. Dit terwijl Syrië zijn volledige steun gaf aan de Genève II conferentie om op een vreedzame manier uit de crisis te geraken. De Syrische regering stelde zich steeds constructief op en kreeg daarvoor de steun van vele landen, waaronder Rusland en China. Mocht Syrië gebruik maken van chemische wapens, dan zou het handelen tegen zijn eigen principes waarop het zijn internationale contacten uitbouwde. Het zou onmiddellijk alle buitenlandse steun verliezen en politiek zelfmoord plegen. Ook vanuit politiek gezichtsveld is het ongeloofwaardig dat de Syrische regering massavernietigingswapens zou inzetten tegen de eigen bevolking.
Dat de gifgasaanval net op het ogenblik kwam dat VN-inspecteurs Damascus bezochten en deze terreurdaad zo de aandacht van de wereld kreeg, is niet toevallig. Het VN-team was net in Syrië om een ander incident met chemische wapens te onderzoeken. In het dorp Khan al-Assal nabij Aleppo kwamen op 19 maart 2013 tientallen burgers om het leven door een aanval met chemische wapens. Ook bij deze aanval werden beschuldigingen zonder enige grond geuit tegen de Syrische regering zonder onderzoek op het terrein.
VN-onderzoekster Carla Del Ponte en haar groep waarnemers wezen in het verleden op de ‘sterke vermoedens’ dat rebellen meermaals Saringas gebruikten tegen burgers. Bovendien vond men op geen enkel ogenblik enig bewijs dat het SNL chemische wapens tegen onderdanen had ingezet en wees een Russisch onderzoek naar de betrokkenheid van rebellen.
Zoals met de massavernietigingswapens in Irak wordt de publieke opinie nu opnieuw voor de gek gehouden om een land in het Midden-Oosten aan te vallen. Catastrofale gevolgen zijn te verwachten voor de stabiliteit en vrede in de hele regio van het Midden-Oosten bij een buitenlandse militaire actie tegen Damascus en dit zal geen einde maken aan de oorlog in dit land.
De Mediawerkgroep Syrië verwerpt het aanvallen van Syrië zonder VN-mandaat of  rekenschap te houden met internationale rechtsregels.
De Mediawerkgroep Syrië verwerpt alle agressieve daden door het Westen en haar bondgenoten tegen het Syrische volk en de Syrische soevereiniteit.
De Mediawerkgroep Syrië vraagt om maximaal te investeren in een politieke oplossing en een dialoog met alle betrokken partijen en regionale machten. Het Westen moet stoppen met het leveren van wapens, communicatiemiddelen, logistieke steun en de financiering van gewapende groeperingen in Syrië. Eveneens moet er een wapenembargo komen tegen Saudi-Arabië, Turkije en andere landen die minderheden onderdrukken en mensenrechten niet respecteren. Men moet de landen dienaangaande op hun plicht wijzen om niet langer rebellen en terroristen in Syrië te financieren en te bewapenen.
Ook kan het niet zijn dat de dagelijkse terreur en vele barbaarse daden van rebellen door de media worden geminimaliseerd of genegeerd. De Mediawerkgroep Syrië eist dat de verantwoordelijken van alle oorlogsmisdaden en chemische aanvallen worden gestraft.
Link:
Mediawerkgroep Syrië.
Reacties: info@mwsyria.com
Contact: +31 649 154 241 / +32  483 637 446.
De Mediawerkgroep Syrië bestaat uit vrijwilligers uit Vlaanderen en Nederland; zowel Syriërs als niet-Syriërs die tekortkomingen in de media aankaarten. We komen op voor het zelfbeschikkingsrecht van het Syrische volk en het respecteren van de Syrische soevereiniteit volgens het internationaal recht. Wij kanten ons tegen elke buitenlandse inmenging in de interne zaken van Syrië en steunen het democratische en politieke hervormingsproces van de Syrische regering. Wij wensen het behoud van Syrië als een multiculturele seculiere samenleving volgens de wil van het Syrische volk en veroordelen elke vorm van geweld en terrorisme.

--
Met vriendelijke groeten,
namens Mediawerkgroep Syrië

Twitter: @MWSyria

Geen opmerkingen:

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...