Het is merkwaardig en toch weer niet. Terwijl veel camerabeelden en foto’s duidelijk de fascistische natuur van de staatsgreep in Oekraïne tonen, vertikken de klassieke massamedia het om dit in beeld te brengen. Ze wenden hun camera’s en fototoestellen liever hiervan weg.
Andrey Prabiy - Chef Nationale Veiligheidsraad
Andrey Prabiy, stichter van de Nationaal-Socialistische Partij en huidig chef van de nationale veiligheidsraad die alle veiligheidsdiensten onder haar controle heeft.
In het beste geval heeft men het over ultranationalisten of extreem-rechts, maar veelal zijn de gebruikte termen iets neutraler zoals ‘radicalen’ of ‘de jongens van Pravy Sektor’. Dat ze in de huidige regering alle sleutelposities bezetten die met openbare veiligheid te maken hebben, je zal het niet lezen in bijvoorbeeld De Morgen of zien vertellen op de VRT.
Oleksandr Sych (Svoboda), Vice-premier
Oleksandr Sych, vicepremier en ideoloog van Svoboda, de grootste fascistische partij.
De nummers 1 en 2 van de Nationale Veiligheidsraad, de vicepremier, de minister van Defensie en de procureur-generaal, de hoogste parketmagistraat, allen zijn in handen van het grootste crapuul dat er op deze aardbol rondloopt. Wie hun uitlatingen uit het recente verleden op een rijtje zet kan alleen maar geschokt zijn.
Iemand als Jan Balliauw van het Journaal van de VRT of die vele andere westerse correspondenten moeten toch ook overal die fascistische slogans hebben opgemerkt of die Hitlergroet. Daar kan men toch niet naast kijken.
Dmitry Janosh - Pravy Sektor
Dmitry Janosh, leider van Pravy Sektor, de tweede grootste fascistische groep, en tegenwoordig de nummer twee van de Nationale Veiligheidsraad.
Zoals men moet gezien hebben hoe het stadhuis van Kiev of het parlement beklad werd met hakenkruisen en andere symbolen van een volbloed fascisme. Dat onze journalisten niet beweren dat ze het niet gezien hebben of niet weten.
Dat kan niet. Dat beweren is de lezer, luisteraar of kijker uitlachen waar hij bijstaat. Neen, er kan hier maar een zeer zware conclusie getrokken worden en dat is dat de massamedia hier met de grootste leugencampagne bezig zijn ooit gezien. Met als vraag hoe dit grootschalig bedrog zomaar kan gebeuren. Welke mechanismen zitten hier achter?
Oleg Makhnitsky (Svoboda), procureur-generaal
Oleg Makhnitsky, de nieuwbakken procureur-generaal en een topman van Svoboda.
Er was inderdaad voorheen al het grootschalig bedrog over Syrië met een professor aan de UGent Rik Coolsaet die de Europese jihadisten die Syrië nog steeds terroriseren idealisten noemde.
Ja, en er was een Rudi Vranckx die optrok met een hier tot jaren cel veroordeelde aan al Qaeda gelieerde terrorist. Dezelfde Vranckx die ongeveer een jaar eerder met een uitgestreken gezicht beweerde dat al Qaeda morsdood is.
Neen, dit verhaal over Oekraïne is nog grover. Dat onze media verzwijgen dat hier sprake is van een door de EU en VS gesteunde fascistische staatsgreep is te schandelijk voor woorden. Maar ja, als ze die harde waarheid zouden schrijven dan betekent dit dat een Guy Verhofstadt in Kiev op Maidan fascisten toesprak toen hij beweerde hoe ze de Europese waarden verdedigden.
Ihor Tenyukh (Svoboda), minister van Defensie
Ihor Tenyukh, de nieuwe minister van defensie en topman van Svoboda.
Het zou het definitief politiek einde van de man geweest zijn. En dat zou gezien zijn steun voor die Syrische jihadisten een goede zaak zijn. Het zou echter ook betekenen dat een Herman Van Rompuy of Karel De Gucht in datzelfde fascistische bedje ziek zijn en ook zij terecht hun politieke carrière aan de kapstok kunnen hangen.
Maar dat durft de klassieke media niet en dus liegt men er op los, men liegt tot men zwart ziet. Het zwart van de uniformen van die couplegers in Kiev. Maar ondertussen Tv-zender Russia Today beschuldigen propaganda te verkopen en Poetin een nieuwe Hitler noemen, dat is geen probleem.
Arseni Jatsenjoek, premier van Oekraïne
De nieuwe premier Arseni Jatsenjoek groet zijn Europese en Amerikaanse vrienden, ook die in onze pers. Victoria Nuland, de Amerikaanse staatsecretaris voor Europese Zaken noemde hem: ‘Yats, onze man’. Jawohl. 
Het is al zover gekomen dat een Henry Kissinger, als gewezen Amerikaans topdiplomaat een man van vele bloedige oorlogen en staatsgrepen, in deze kwestie redelijker overkomt als de meeste van onze persmensen. Wie had dat ooit kunnen denken?
En ondertussen worden er in Europa mensen van 90 jaar en meer voor de rechtbanken gebracht omdat ze 70 jaar geleden vermoedelijk kampbewaker waren in een van de vele Duitse concentratiekampen. Hoe hypocriet kan men zijn? Hoe zwart kan men zijn?
Willy Van Damme