donderdag 21 augustus 2014

Lodewijk Asscher's Maag 4


The body of a Palestinian child killed in an Israeli airstrike is washed.

In 1967 constateerde de fameuze joods-Amerikaanse onafhankelijke journalist I.F. Stone  dat 

Israel een soort morele schizofrenie aan het creëren onder de joden in de wereld. In de buitenwereld is het welzijn van het jodendom afhankelijk van het behoud van seculiere, niet-raciale, pluralistische samenlevingen. In Israel is het jodendom bezig met het verdedigen van een samenleving waarin gemengde huwelijken niet gelegaliseerd kunnen worden, waarin het ideaal raciaal is en anderen buitensluit. Joden kunnen elders vechten voor hun eigen veiligheid en bestaan tegen principes en praktijken die ze in het geval van Israel verdedigen.

Waarom weigert de pro-Israel lobby consequenties te trekken uit de waarschuwingen van vooraanstaande Israelische autoriteiten zelf? Al op 31 maart 1955 schreef de Israelische premier Moshe Sharett in zijn dagboek: 

Wij rechtvaardigen het systeem van vergelding op grond van pragmatische overwegingen… Wij hebben de mentale en morele remmen op dit instinct vernietigd en hebben het mogelijk gemaakt om wraak als een morele waarde aan te moedigen.

Twee maanden later, op 26 mei 1955, noteerde hij, na een uiteenzetting van generaal Moshe Dayan, in datzelfde dagboek:

De conclusie uit Dayan’s woorden zijn duidelijk: Deze staat heeft geen internationale verplichtingen… het vraagstuk van de vrede bestaat niet… De staat moet zijn acties met oogkleppen op beramen en met het zwaard leven. Het moet het zwaard zien als het belangrijkste, zo niet het enige, instrument waarmee het zijn moraal moet hooghouden. Om dit beoogde doel te bereiken mag het, nee – moet het – gevaren verzinnen, en om dit te doen moet het de methode van provocatie en vergelding toepassen… En bovenal – laten we op een nieuwe oorlog met de Arabische landen hopen, zodat we onze problemen definitief kunnen oplossen en ons gebied kunnen vergroten… Ben-Gurion zelf zei dat het de moeite waard zou zijn om een Arabier een miljoen pond te geven om een oorlog te beginnen, 

aldus de toenmalige premier van Israel die naderhand politiek uitgerangeerd werd. Al vele decennia lang gedraagt Israel zich als een schurkenstaat en gebruikt het de nazi-holocaust als een moreel chantagemiddel en wordt het tegelijkertijd gebruikt door die joden in de zogeheten 'diaspora' die geloven dat het land hen 'een Joodse identiteit' verschaft. 

Wat zou er toch aan de hand zijn met de maag van vicepremier Lodewijk Asscher?


1 opmerking:

anzi zei

Ik denk dat het wel mee zal vallen met de maag van Asscher. Zolang je hem niet hoort over de terreur van Israël, zit het wel goed.

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...