De gebeurtenissen in Irak van de voorbije paar maanden tonen nogmaals de soepelheid van onze media als het op berichten aankomt. Toen midden maart 2011 in Syrië islamisten in opstand kwamen was dat een ‘vrijheidsstrijd van een onderdruk volk tegen een dictator’. En die kregen dus alle steun, diplomatiek, financieel, met verder – zeer belangrijk – communicatiemateriaal, voedsel en alle andere nodige behoeften zoals benzine en allerlei medische uitrusting.
Rudi Vranckx
Dat daarbij al vanaf dag een, zoals de Nederlandse oorlogsverslaggever Arnold Karskens hier in een gesprek stelde, aan al Qaeda gelieerde salafistische jihadisten betrokken waren werd netjes verzwegen. Dat deze etnische zuiveringen uitvoerden, burgers hondsbrutaal vermoorden, folterden en onthoofden, het bestond volgens onze media niet.
 Abdelrahman Ayachi - 1
Terrorist Abdelrahman Ayachi, de gids en tolk in Syrië van Rudi Vranckx. In eerste aanleg kreeg hij wegens terrorisme van een Brusselse rechtbank 8 jaar cel, in beroep werd dat 4 jaar. Zijn vader Sjeik Bassam Ayachi speelde een rol in de moord door al Qaeda van de Afghaanse rebellenleider Achmad Sjah Massoed op 9 september 2001, twee dagen voor de aanval op de WTC torens in New York. Deze vecht nu in zijn vaderland Syrië zijn ‘heilige’ oorlog.
Neen voor onze journalistengilde, het wereldje van in wezen corrupte ngo’s genre Amnesty International en uiteraard onze moreel op de borst kloppende politici waren dit allen vrijheidsstrijders, democraten die alle steun verdienden. En dus werd het land dat vocht tegen een salafistische deels buitenlandse revolte in de ban geslagen. Men wurgde de regering in Damascus.
TV-icoon Rudi Vranckx gebruikte op zijn Syrische uitstapjes als tolk en gids zelfs Abdelrahman Ayachi, de in beroep in Brussel tot 4 jaar cel veroordeelde en aan al Qaeda gelieerde terrorist. Toen de VRT haar zogenaamd humanitaire actie voor Syrië hield kreeg hij van Vranckx op TV zelfs een als interview verpakte vrije tribune. Je zou die massamoordenaar zo de absolutie hebben gegeven.
Vermoedelijk betaalde de VRT, een overheidsbedrijf, dus een man van al Qaeda zodat hun medewerker propagandafilmpjes over die salafistische terreurbendes kon maken. Een vraag voor de minister van Media in de Vlaamse regering.
Jihadist met onthoofde kop
De ‘vrijheidsstrijders’ van onze media, sommige ngo’s en onze regeringen. Drie jaar lang ontkenden ze de brutaliteiten van die Syrische terroristen. Iets om heel fier op te zijn.
Een interview met de Belgische in Syrië verblijvende pater Daniel Maes dat die dag op de VRT-radio één zou uitgezonden worden raakte echter niet op antenne. “De kwaliteit was te slecht”, opperde men op de VRT. “Ze stelden mij nochtans dat ze tevreden waren over de kwaliteit”, stelde pater Maes. Maar zijn verhaal staat natuurlijk haaks op dat van een Vranckx en andere pennenlikkers.
Jorn De Cock, correspondent voor het Midden-Oosten voor De Standaard, gaf die Syrische ‘vrijheidsstrijders’ samen met zijn Arabische echtgenote dan weer mediatraining. Dit nadat zijn echtgenote voordien vanuit Qatar via de media het ‘bevrijden’ van Libië zat aan te moedigen. Ze mag fier zijn meegewerkt te hebben aan de destructie van haar vroeger vaderland.
Perscensuur
En kijk, nu horen we op TV niets anders dan over de gruweldaden van ISIS, de Islamitische Staat van Irak en al Sham. Maar die daden verschillen amper van wat andere rebellengroepen in Syrië sinds maart 2011 hebben aangericht. En daarover hoorden we niets, geen jota. De perscensuur zorgde ervoor dat niemand dit via onze traditionele media kon lezen of horen.
Toen recent het Libanese bergstadje Arsal tijdelijk door Syrische salafisten werd overgenomen gebeurde dat mede met een groep die kort voordien haar trouw aan ISIS en haar kalief, Aboe Bakr al Baghdadi  had uitgesproken. Het toont dat die Syrische salafisten in niets verschillen van ISIS. Alleen de ruzie over de macht, het geld, alias de buit, is het probleem.
Ibraaheem ‘Awwaad Ibraaheem ‘Ali Al-Badri Al-Saamirraa`iy, alias Abu Bakr Al-Baghdaadi - In moskee in Mosoel - 5-07-2014
De zelfbenoemde kalief van de Islamitische Staat Aboe Bakr al Baghdadi wijst graag met het vingertje. Ooit was hij de gevangene van de VS en dan rijst er de vraag welke gegevens over deze massamoordenaar de VS juist bezit. Ze moeten zeker DNA, vingerafdrukken, foto’s, irissen en andere details over de man hebben. Washington doet er zo te zien echter het zwijgen toe.
Maar nu krijgen wij dus plots al die gruwel van ISIS in onze kranten en op ons televisiescherm. Toch merkwaardig. En uiteraard is die terreur reëel en zijn dit geen echte religieuze strijders maar losgeslagen extremisten voor wie moorden en plunder een levensstijl is. Ze misbruiken gewoon religie voor hun rooftochten.
Het is ook geen toeval dat vele Europese jongeren die ISIS vervoegen een crimineel verleden hebben. En de meeste Europese jongeren vervoegen in Syrië niet de meer zogenaamd gematigde groepen zoals Ahrar al Sham of Liwa al Islam maar Jabhat al Nusra en vooral dus ISIS. En ook dat is geen toeval. Er is hier duidelijk een onzichtbare hand die hen in die richting duwt. Dat is zeker.
Niet in het luchtledige
Men kan er niet aan twijfelen dat ISIS internationaal niet in het luchtledige werkt. Al van in het prille begin was ze de rijkste terreurgroep die ook plots over de beste en meeste wapens beschikte. En die komen niet via een of andere schouw van Sinterklaas of van de Kerstman met zijn slee.
Neen, al die buitenlandse jihadisten komen vooral via Turkije en zo bij vooral dus ISIS. Dat staat vast. Maar Turkije is kandidaat om lid te worden van de EU en ook een belangrijke partner binnen de NAVO. Het is dus een militair geallieerde van België. Leuke partner!
ISIS - Humvee - 15-06-2014
Mooi Amerikaans legermateriaal nu in gebruik van ISIS. Turkije, Saoedi-Arabië en de VS hoeven hen zoals in Syrië geen wapens meer te bezorgen. Ze hebben hun Amerikaans speeltuig, hier Humvees, zo genomen. 
De NAVO heeft trouwens aan de Syrische grens een luchtverdedigingssysteem geplaatst zogenaamd om een Syrische agressie tegen te gaan. Dit wordt trouwens deels bemand door Nederland. Dus de NAVO en Nederland steunen de Turkse onverklaarde salafistische oorlog tegen haar buren.
Ook over de betrokkenheid van Saoedi Arabië en Israël hoeft men weinig te twijfelen. Zo zijn er geen salafistische aanslagen laat staan georganiseerde grootschalige militaire operaties in Israël, Jordanië of op het Arabisch schiereiland. Wel bij landen als Syrië en bondgenoot Irak die zich niet plooien naar de wensen van Israël. Dat zegt toch alles.
Saoedi-Arabië
ISIS en die andere salafistische jihadisten gebruiken in hun woordenkramerij ook steevast het religieuze discours dat specifiek is voor Saoedi Arabië. Niet voor niets spreekt men in de Arabische wereld over de religie van ISIS, Nusra en anderen als zijnde een woestijnislam. En die staat mijlenver van wat de traditionele islam elders normaal is.
De oliesjeiks zijn echter met steun van de VS en de EU al jaren bezig hun salafistisch gif via allerlei moskeeën en madrassa’s, religieuze scholen, aan het verspreiden. Ook in België. En zonder dat een Europese regering hier enige actie tegen onderneemt. 
En als landen als Turkije, Israël en Saoedi Arabië betrokken zijn dan kan men er gif op nemen dat ook de VS hier mee aan de tafel van ISIS zit. Groepen als ISIS spelen immers een cruciale rol bij het opbouwen van de interne spanning in landen als Syrië en Irak. En dat gebeurt niet bij toeval.
Recep Tayyip Erdogan - 1
De vandaag tot president gekozen Turkse premier Recep Tayyip Erdogan speelt een cruciale rol in de door salafistische jihadisten gevoerde oorlogen in Syrië, Libanon en Irak. En toch krijgt hij alle steun vanuit zijn bondgenoten in de EU en de NAVO.
Juist zoals de VS in Oekraïne fascistische groepen uitbouwde en het vuile werk liet doen, zo ook gebruikte de VS dergelijke maar dan salafistische bendes in het Midden-Oosten. Met steevast als doel het doen oplopen van de spanning om zo de regering te destabiliseren en er uiteindelijk de macht over te nemen. Een gekend Amerikaans draaiboek.
Israël
En dat ISIS, vermoedelijk zonder dat de meesten ervan het echt beseffen, het vuile werk van Israël doet staat vast. Het vernielen van de buurlanden, zeker diegenen die dwars liggen, is een essentieel onderdeel van de overlevingsstrategie van de zionistische heilstaat. Verdeel en heers en verzwak zo al de mogelijke vijanden. Erg klassiek.
Over de directe relatie van ISIS met Israël zijn al enkele verhalen verschenen, zonder wel echt overtuigen. Volgens sommigen zou al Baghdadi zelfs een jood, genaamd Simon Elliott zijn. Een amper geloofwaardig verhaal zonder enige serieuze bronvermelding. Het staat trouwens haaks op andere gegevens uit Arabische bronnen dat hij een religieus fanaticus is, komende uit de Iraakse stad Samarra. (1)
Een andere in Iran ontstane versie heeft het dan weer over een gesprek van het Iraanse persagentschap Fars met Edward Snowden die stelde dat een ISIS onderdeel vormde van een Amerikaans-Brits plan, Bijennest genaamd, om één grote jihadistengroep uit te bouwen die alle would-be terroristen zou lokken om zo de Israëlische vijanden te verzwakken.
Snowden ontkende nooit het bestaan van dit gesprek maar het verhaal is ook niet meer weer te vinden bij de grote Iraanse media. Wat uiteraard vragen oproept over de betrouwbaarheid hiervan. Maar het klinkt wel erg logisch. En inderdaad trekt ISIS door zijn ‘succes’ als een soort bijennest wereldwijd salafistische terroristen aan. Dat klopt. (2 en 3)
Aboe Bakr Al-Baghdadi. Veterans Today
De foto die hoort bij het niet ondertekende artikel over al Baghdadi in Veterans Today. Een slecht gebruik van Photoshop zo te zien. Het lijkt het werk van amateurs, niet van professionals.
Bovendien weten wij uit het verhaal van de in Marokko tot levenslang veroordeelde Belgisch-Marokkaanse terrorist Abdelkader Belliraj dat Israël heel vermoedelijk contacten onderhield met Osama Bin Laden.
Of deze laatste wist dat Belliraj voor de Mossad werkte is natuurlijk niet bewezen. Maar het toont wel dat Israël bijna zeker direct betrokken was bij het plannen van salafistische terreuraanslagen in Marokko. Waarbij Belliraj goed wist wat hij deed. En als Israël dat deed in Marokko, toch ietwat een bondgenoot, dan doet ze dat zeker in Syrië, Libanon, Iran en Irak, haar vijanden.
Koerden
Maar we zitten nu in een situatie waarbij de VS, Groot-Brittannië en Frankrijk hun bommenwerpers uitsturen, niet tegen de Syrische president Bashar al Assad en zijn regering zoals men plande na die gifgasaanval bij Damascus maar tegen de grootste Syrische terroristengroep.
En iedereen in de media en de politiek juicht het plots kritiekloos toe. De Amerikaanse senator John McCain wil zelfs nog meer bommen laten gooien. Eerder vervoegde hij in Syrië aan al Qaeda gelieerde terroristengroepen met de oproep om hen te steunen. Waarbij hij Obama toen al vroeg om zijn bommenwerpers te sturen om die bendes aan de macht te helpen.
En de Koerden? Die moeten zich wel erg bedrogen voelen. Het was duidelijk dat toen ISIS de stad Mosoel innam er een geheim akkoord was met de Koerdische regering van Massoed Barzani. Zij namen Mosoel, Barzani nam Kirkoek en dus iedereen tevreden. Behoudens natuurlijk Bagdad dat zich terecht bedrogen voelde.
Barack Obama - 3
Meer dan welke president voor hem zaait Barack Obama overal conflicten, van Syrië over de Zuid-Chinese zee tot Mali en Oekraïne. Een stilaan zeer impressionant wordende lijst. Hij kickt blijkbaar op het destabiliseren van de wereld. Een zeer gevaarlijk man.
Maar de opmars van ISIS richting Bagdad stokte en bij de strijd om de belangrijke olieraffinaderij van Baiji delfde ISIS zelfs het onderspit. En pogingen om de voorname stad Samarra in te nemen mislukten eveneens.
Waarna ze het eventjes tegen de Syrische regering probeerden maar eveneens nergens raakten. En dus viel het oog op de olievelden van de Koerden en de schatten van Erbil, de Iraaks-Koerdische hoofdstad. En een begerige al Baghdadi kon daaraan duidelijk niet weerstaan. Kaliefen waren in de vroege middeleeuwen immers ook maar plunderaars die de godsdienst misbruikten.
Bommenwerpers
Maar de Iraakse Koerden van Barzani worden traditioneel gesteund door Turkije, Israël en de VS en dus was er hier een probleem van vazallen die met elkaar gaan vechten. Een al even klassiek probleem eigen aan grote wereldimperia. En dus kwamen daar plots de Syrische en Turkse koerden van de PYD en PKK, tot onlangs vijanden van Barzani en geallieerden van Assad, hen ter hulp.
En Turkije. Dat zwijgt voor zover geweten in alle talen. Waarna de VS en haar militaire hulpjes, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk, indirect Assad ter hulp snelden. Ze zijn dus toch gekomen die Amerikaanse bommenwerpers alsmede de robot- en gevechtsvliegtuigen. Maar vermoedelijk niet zoals Saoedi-Arabië, Israël en Turkije droomden.
De oplossing voor dit probleem is echter vooral de uitbouw van een echte militaire en politieke strategie in Irak naar het model van Syrië. Dit naast het stopzetten van elke vorm van buitenlandse hulp aan die terreurgroepen in zowel Syrië als Irak. Bommenwerpers hebben maar een heel beperkt effect op het strijdtoneel. De recente militaire geschiedenis heeft dat in overvloed al bewezen.
Willy Van Damme
1) ‘French Report ISIL Leader Mossad Agent’, 4 Augustus 2014, auteur onbekend, Veterans Today. http://www.veteranstoday.com/2014/08/04/french-report-isil-leader-mossad/
2) ‘Why Iran Believes the Militant Group ISIS Is an American Plot’, Aryn Baker, 19 juli 2014, Time. http://time.com/2992269/isis-is-an-american-plot-says-iran/.
3) ‘Snowden: ‘le Chef de l’EIIL, al Baghdadi, a été formé par le Mossad’, 11 juli 2014, Agentschappen, Algerie 1. ttp://www.algerie1.com/actualite/snowden-le-chef-de-leiil-al-baghdadi-a-ete-forme-par-le-mossad/ 
Een bevestiging bij Iraanse mediabronnen leek merkwaardig genoeg gisteren zaterdag niet te lukken. Waarom dit blijkbaar bij de Iraanse media, waaronder ook FARS, van het internet verdween is een goede maar onopgeloste vraag.