zondag 22 maart 2015

Blik Op NOSjournaal 15



zaterdag 21 maart 2015


Inpakpapier Sinterklaasjournaal houdt Nederland in zijn greep



Updates 12:00 uur, 14:15 uur.

NIEUWSANALYSE.

Inpakpapier Sinterklaasjournaal houdt Nederland in zijn greep. In een wurggreep mogen we welhaast stellen. Het is de eerste lentedag, zaterdag 21 Maart 2015 en van vroeg in de ochtend tot inmiddels laat in de avond trakteert het NOS-journaal ons op uitvoerige berichtgeving over het inpakpapier van November 2014. Je kon vandaag de radio niet aanzetten of daar was ie weer: verse informatie over het inpakpapier bij het Sinterklaas journaal. Met interviews, analyses, hoor en wederhoor, reportages ter plekke, achtergrondinformatie en verdere uitermate belangrijke informatie.

Ook in het 8-uur journaal op tv, we hebben geklokt, betrof het het derde item en kreeg niet minder dan 1 minuut en 50 seconden. Het enige dat ontbrak was een directe satelietverbinding met Madrid om het commentaar van de Goedheiligman zelf te horen, maar dat vergeven we de staatsomroep. Er is vast voor 150k gespendeerd om deze pakpapierzaak adequaat te coveren. Exact het bedrag van de boete. Het bedrag dat van het ene overheidspotje naar het andere overgemaakt gaat worden. Gaat tijdelijk van het budget van de publieke omroep af, welk richting de 1 miljard gaat. Dus wat is 150k? Geen omroepmedewerker die een boterham minder gaat eten, geen staatsomroep programma dat hierdoor het onderspit zal delven. Maar in de perceptie van de gemiddelde burger zal de onderliggende boodschap wel aankomen: niet aan de regeltjes houden kan je duur komen te staan.



Ondertussen zijn de verkiezingen in Nederland gelopen en heeft de partij gewonnen die een mens dat deelneemt aan een oorlog in het buitenland liever dood ziet dan terug ziet keren. Een mens die de oorlog ingaat vanuit een (religieuze) overtuiging wel te verstaan. Maar hoe zit het dan met mensen die een oorlog ingaan om financiële redenen en bommen gooien met drones of van grote veilige hoogte en daarmee (onschuldige) mensen doodmaken? Mensen die dat doen omdat ze daar geld en soms ook (bedenkelijke) status voor krijgen. Mensen die dat doen omdat de leiding van een land hen met de modernste wapens simpelweg die opdracht geeft. En die mensen volgen die bevelen op, omdat ze er geld voor krijgen. Een land dat die opdracht recentelijk heel vaak heeft gegeven met heel veel onschuldige dode mensen als gevolg. Vragen, vragen. Maar niet in Nederland. Te druk met het Sinterklaasjournaal. In de lente.

En hoe zit het met het regime in Kiev, dat met een nationalistische oorlog verwoed probeert om de Donbass er onder te krijgen. Is dat eigenlijk niet een soort van Jihad? Een regime dat de mensen in Donbass als sub-humanen, en hun kinderen het liefst in de schuilkelders, ziet. In plaats van met die mensen te praten, naar hun sores te luisteren en er uit te komen? Burgerdoelen, infrastructuur, kolenmijnen, kinderen, kerken, kloosters, niets is heilig voor het regime in Kiev. En dit regime gaat weer komen met hun oorlog. Nu beter getraind door Amerikanen en Britten, de troepen bij Stanitsa Lugansk en andere plekken worden al volop opgebouwd, Howitzers bij Marioepol staan veel te dicht bij de frontlijn. Het staakt het vuren wordt dagelijks door Kiev al 40 of meer keren geschonden.

Ja, maar Putin dan, dat is toch ook geen lieverdje? Nee natuurlijk niet. Maar Novorossiya (door Rusland gesteund) heeft nog geen bom op het centrum van Marioepol of Kramatorsk afgeworpen. Laat staan Kiev of Lvov. Er is in die plaatsen geen burger omgekomen. Niet door Novorossiya geweld of wangedrag in ieder geval. Het zijn Lugansk en Donbass die lijden onder de terreur vanuit Kiev. Het is de 7-jarige Maxime die stottert na zijn ervaring met Kievse bommen (zie onder). Het is de dronken Oekraiense tankbestuurder die Paulina van 8 jaar deze week in Kontantinovka morsdood rijdt. Geen dronken Novorossiya tankist, en al helemaal geen Russische die dat op zijn geweten zou hebben.

Journalisiteke vrijheid Donetsk en Moskou versus Kiev

En dan nog iets. Pro-Kiev journalisten kunnen gewoon hun werk doen, nog steeds, in Donbass en Rusland. Zoals die van de enkel Pro-Kiev schrijvende Kiev-Post (opgericht met Soros gelden? Wie zoekt dit op of uit?). Terwijl van 100-150 Russische journalisten de accreditatie is afgenomen en een kritische journalist als Graham Philips de toegang tot Oekraïne geheel ontzegd is. Degene die de beelden heeft gemaakt van het ongeluk met Paulina in Konstantinovka is opgepakt en spoorloos.



Denis Chubaka, die foto's maakte van het ongeluk in Konstantinovka. Opgepakt en spoorloos! Waar doen dit soort praktijken aan denken? Maar aandacht bij NOS? Nee, veel te druk met het inpakpapier van het Sinterklaasjournaal en zelf nog meer EU-propagandakanalen oprichten. Maar wellicht is Paulina een op zichzelf staand geval? Nee hoor. Gisteren is een 11-jarige jongen in het hospitaal terecht gekomen nadat in het door Kiev bezette Kramatorsk een Oekraïense Jeep over zijn been heen reed. Foto onder.



Olga Luzanova (Slavyangrad.org) spreekt met 7-jarige Maxime

Olga Luzanova heeft humanitaire hulp gebracht naar haar geboortestreek in de Donbass en maakte het volgende interview van een 4 minuten met 7-jarige Maxime, Engels ondertiteld (maak het beeld eventueel groot zodat de ondertitels niet bedekt zijn):



Postcodeloterij doet ook mee in Russofobie kweken



Het Vfonds investeert in vrede! Dat klinkt eenvoudigweg super! Trouwens, ze zoeken nog iemand die wil zorgdragen voor het weggeven van subsidies. Met uitstekende arbeidsvoorwaarden en weinig tot geen stress (is onze inschatting)! Interesse? Wie niet zou je haast zeggen?! Dus, allemaal solliciteren! Het is maar voor 2-3 daagjes. En waarschijnlijk betaald als ware het een volle werkweek! HIER.

Maar goed, hoe kwamen we bij dit "V-Fonds"? Via de Postcodeloterij. Hoe kwamen we bij de Postcodeloterij? Via het Films that matter filmfestival in Den Haag. En hoe kwamen we daar dan weer terecht? Nou, omdat er 3 films gedraaid gaan worden over Oekraïne/Rusland. En ja, het wordt saai, maar ze kunnen alle drie als pro-Kiev en anti-Moskou gekenschetst worden.

1. Cargo 200.

Film van de Nederlands sprekende Russische Masha Novikova, over de omgekomen Russische soldaten die terugkomen en de moeilijke manier waarop daarmee omgegaan wordt. Dit, zoals zij op de radio aangaf, in tegenstelling tot het grote eerbetoon dat de Oekraïense soldaten ten deel zou vallen.

2. Children 404

Wat is een filmfestival zonder aandacht voor de homoproblematiek in Rusland? Ondenkbaar! Zeker in Den Haag. Dus daarom Children 404, over scholieren op een middelbare school die soms een belediging naar het hoofd geslingerd krijgen lijden onder Putin!

3. Leviathan

Voor alle duidelijkheid: Alle films op zich, prima! Het gaat enkel, zoals als altijd, om proportionaliteit en timing. Als je op het moment dat Oekraine hele gebieden platbombardeert met een politiek dat kinderen zoals Maxime in de schuilkelder horen, met Odessa, Vanya, etcetera, en je komt dan met geen enkel kritisch Oekraïne geluid, terwijl dat juist het land is waar onze EURO's en politieke steun heengaan, en je dus juist daar nieuwsgierigheid zou verwachten, kiest het filmfestival voor 3 Rusland-kritische films. Waarvan de laatste, Leviathan wat Rusland-kritiek wel meevalt lijkt ons (zelf nog niet gezien de film). Hij is ook gebaseerd op een waar gebeurd verhaal in de VS. Rusland aan de ene kant kapot proberen te maken met sancties, en aan de andere kant wel druk maken om de homo's aldaar, aparte combinatie. Wel druk maken om beschimpte homo's in Rusland, niet om gedode en getraumatiseerde kinderen in Donabass.

Is het dan enkel pro-Westers en anti-Russisch? Nee! Er is zelfs een film die een kritisch geluid laat horen over de Drone executie missies van de VS. HIER. Prima dat daar aandacht aan besteed wordt in Den Haag.

Ko Colijn wakkert Russofobie verder aan.

"Als de Flitsmacht in de Baltics niet sterk genoeg blijkt zou hij voor de Russen als een uitnodiging kunnen werken om daar eens overheen te gaan." (Of iets van gelijke strekking, zojuist in Met het Oog op Morgen, directeur van "Instituut Clingendael, 100% NL-staatsgeluid bij de 100% staatsomroep)

Kijk ook eens bij de Propagandaschau.

Update reporter Denis, Konstantinovka.

Reporter Denis is inmiddels vrijgelaten en is thuis in goede staat. Iedereen die deelnam in de zoektocht naar hem wordt bedankt.

1 opmerking:

Anoniem zei

Geweldig artikel!!!
Tsja, de NOS had laatst ook al 'n item met Vader Abraham die de prestigieuze Buma Oeuvre Award 2015 in ontvangst mocht nemen.
Denk ik bij mezelf, als je dan toch als NPO jezelf de verplichting hebt opgelegd Nederlands talige muziek te promoten en de kijkcijfers op te krikken waarom kom je dan met zo'n fossiel op de proppen? Vanwege het decor? Vanwege het compositorisch talent? Nee, het gaat de BUMA STEMRA om de verkoopcijfers natuurlijk, daar hangt het salaris va de mensen die er werken vanaf en dat begrijpen ze bij de NOS cultuur & media maar al te goed! Die stoffige meuk van Vader Abraham vertolkt de tijdgeest allang niet meer en heeft volstrekt afgedaan. Als we het over werkelijk compositorisch talent hebben, had Heddy Lester moeten winnen. De Mallemolen is een tijdloos lied met een diepe, diepe betekenis die nog steeds actueel is. Aan de vertolking van Janneke De Roo in deze meer dan voortreffelijke clip, daar valt volstrekt niets op aan te merken en dat het nummer niets, maar dan ook iets aan betekenis heeft ingeboet, de toets der tijd heeft doorstaan, de tijdgeest nog steeds adequaat weergeeft, staat als 'n huis! Kijk dat was nu wel leuke televisie geweest. Maar goed, het gaat de managers bij de NOS dus om de markt, de verpakking en de merchandise. De boodschap aldus de NOS is dat verpakking essentieel is om een boodschap te brengen en daar kun je het volk iet vroeg genoeg mee laten kennis maken in onze kenniseconomie: "Elementen van de verhaallijn willen wij graag brengen in de echte wereld"... "Dus, er zijn, eh, er worden les pakketten gemaakt voor school en op die manier komt het verhaal vanuit de televisie in de beleving van het kind terecht..."
Dat verklaart natuurlijk een hoop van de selectieve verontwaardiging. Zulke mooie verhalen de wereld in slingeren en dan gestraft worden terwijl je niets anders doet dan wat iedereen doet, behalve dan het verzorgen van lespakketten voor kinderen. Is dat zo? Albert Heijn leert kinderen plantjes verzorgen en levert er ook een lespakket bij, geheel gratis en belangeloos. Zijn ze ook verantwoordelijk voor de nieuwsvoorziening? Wat doet klantenbinding bij een nieuwsvoorziening die door de belastingbetaler moet worden opgebracht? Geld over de balk smijten. En zeer terecht wijst Kijk op het journaal op de hypocrisie van een bedrijf waar grote mensen met hun 'eigen verhaal' werk in de 'echte wereld' scheppen en die belevenis willen uitdragen en delen, niet om er aan te verdienen. Ik kijk vrijwel nooit, heb eigenlijk 'n broertje dood aan televisie en kijk af en toe programma gemist, maar bedankt anders had ik het gemist! En nu... MUZIEK! . Sla 'm op en stop 'm in je archief het betreft ons Cultureel erfgoed.