Dat het Midden-Oosten op dit ogenblik een diepgaande verandering aan het ondergaan is blijkt duidelijk uit veel elementen. Recent raakte in de VS nu ook het nieuwe jaarlijks gemaakte rapport van National Intelligence bekend.
Het verslag noemt ‘Worldwide Threat Assessment of the US Intelligence Community’ en is bestemd voor de Amerikaanse Senaat waar James Clapper, de directeur van National Intelligence, het op 26 februari voorstelde.
En kijk, plots blijkt uit dat rapport dat de VS twee terreurvijanden minder heeft, Iran en Hezbollah, de Libanese verzetsorganisatie. Een echte verrassing is dat niet meer na de verklaring zondag van John Kerry, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, dat hij wil onderhandelen met de Syrische president Bashar al Assad.
Hezbollah - begrafenis - 2 - Maart 2014
En plots blijkt Hezbollah geen terreurorganisatie meer te zijn. Het rapport vertelt over Hezbollah alleen dat het samen met het Libanese leger aan de Syrische grens vecht tegen ISIS en al Qaeda. Hier een begrafenis van een lid van Hezbollah die in Syrië sneuvelde.
De VS en de Turkse PKK, volgens de VS een andere terreurorganisatie, zitten trouwens in het noordoosten van Syrië in een militaire alliantie tegen de door Turkije gesteunde Islamitische Staat van Irak en al Sham (ISIS). Turkije is lid van de NAVO!
Ondertussen hebben de slavenstaten op het Arabisch schiereiland al erg boos gereageerd op de uitlatingen van John Kerry. Ook Benjamin Netanyahu is woest en stelde maandag openlijk dat een Palestijnse staat wat hem betreft er nooit zal komen. Hij had die belofte ooit onder sterke Amerikaanse druk gedaan. Belofte waar hij gezien de gewijzigde Amerikaanse politiek nu op terugkomt.
Ondertussen lijkt het akkoord tussen de VS en Iran dichterbij te komen. Men is bij de VN zelfs al bezig teksten aan het voorbereiden om het VN-embargo tegen Iran op te heffen. Alleen Frankrijk lijkt, ook nu weer wat tegen te spartelen en liet zich trouwens ook al voorzichtig negatief uit over die verklaringen van Kerry met betrekking tot Assad.
Maar dat is eerder een achterhoedegevecht. Recent is Peugeot/Citroën trouwens terug begonnen met het produceren van auto’s in Iran. Dat was tot 2012 na Frankrijk en Spanje haar voornaamste markt.
Willy Van Damme