dinsdag 19 mei 2015

Blik op NOSjournaal 18

zondag 17 mei 2015

Nieuwsanalyse: De schadelijke retoriek van de Minister van BuZa, Bert Koenders

Eind van de week kwam Bert Koenders (PvdA!) in Nieuwsuur verhalen dat Rusland een vuist getoond dient te worden. Hij had het over militaire middelen naar de Baltische staten, en dit als antwoord op "Russische dreiging" en het gedrag van Rusland in Oost Oekraïne en de "annexatie" van de Krim.

Terwijl Rusland over de gehele wereld respect krijgt voor haar rol op het wereldtoneel (Uitzondering: de door de VS gedomineerde landen), Rusland met het ene land na het andere belangrijke deals sluit, daar denkt Koenders het Nederlandse belang te dienen, door als een keffende schoothond van de VS de Russen met een vuist te dreigen. Wanneer staat er in Nederland iemand op die Koenders een vuist toont? En dan bedoelen wij geen gewelddadige vuist van oorlogsmaterieel, zwaar bewapende militairen of raketten zoals Koenders zelf bedoelt. Nee, wij hebben het over een geweldsloze verbale vuist in het Parlement, of een vuist van een artikel in de Volkskrant of een verbale opdoffer bij Pauw en Witteman of Buitenhof. Wie brengt de man aan het verstand dat er niemand in Nederland zit te wachten op de Koenders'geweldsretoriek aan het adres van de Russen. En dan kan Koenders er wel braaf aan toevoegen dat zijn vuist niet bedoeld is voor het Russische volk, maar voor haar leiding, maar het leuke van Rusland op het ogenblik is dat er geen land in Europa is waar leiding en bevolking zo hand in hand gaan als in Rusland. Het is het land waar het volk met de hoogste goedkeuring wordt vertegenwoordigd door haar leiding. De goedkope manier waarop Koenders volk en leiding van Rusland uitklaar probeert te spelen is derhalve doorzichtig en bovenal kansloos. Met een waardering van rond de 85% voor Putin en zijn regering zal menig westers leider met afgunst naar Moskou kijken. En al helemaal vanuit Den Haag, dat niet in de buurt komt van dit soort percentages. De kwaliteit van de Minister van Buitenlandse Zaken van Rusland, Sergei Lavrov, zal mogelijk eveneens afgunst oproepen bij iemand als Bert Koenders die kwalitatief nog niet in de schaduw van zijn Russisch "evenknie" kan staan.



Wie denkt Koenders eigenlijk wel dat hij is? Wiens agenda dient hij? Hij kan zich beter druk maken over het wangedrag van "bondgenoot" Amerika. Wat hebben die in "vredesnaam" te zoeken in Oekraïne met hun militaire adviseurs? Of over de machtshebbers in Kiev, die maar doorgaan met bommen gooien op de Donbass. Maar in plaats daarvan blijft de Nederlandse regering Rusland "zoeken". Was het voor het Oekraïne conflict (we herinneren ons het "feestjaar Nederland-Rusland dat coute que coute kapotgemaakt diende te worden) de homo-problematiek die reden was tot allerlei schadelijke rethoriek. Onderzoek van Blik heeft aangetoond dat het hele homo-verhaal een broodje Aap verhaal bleek. En nu haalt Bert Koenders de meest democratische en geweldloze overgang van de Krim aan als reden om de Russen met een vuist tegemoet te treden. Kortom, Bert Koenders zal zolang de bazen het van hem eisen, altijd met een reden blijven komen om de Russen agressief te bejegenen. Dit is in de eerste plaats schadelijk voor de wereldveiligheid en het politiek/militaire klimaat in Europa. Maar het is ook heel basaal schadelijk voor bijvoorbeeld ondernemend Nederland. Wie zou er onder de vlag van Koenders op handelsmissie willen naar Rusland? En voor de toeristische sector, op wat voor een termijn kan met zo'n minister een visum-vrij regime met Rusland verwacht worden? Dat zou een enorme extra impuls voor de betrekkingen tussen onze landen en het toerisme betekenen.

Nu is het de vraag of de Russen zich sowieso al druk maken over het slappe handje van Koenders, maar beter zou het zijn als de man gestopt wordt met het verkondigen van zijn schadelijke retoriek. Wie gaat Koenders zijn vuist tonen?

Verwoestingen van Oekraïense leger gaan maar door. Wat vindt Bert Koenders daar nou van?

Dagelijks gaat het door Koenders gesteunde Oekraïense leger door met het terroriseren van de bevolking van Donbass. Recent stond Koenders nog vooraan om de Oekraïense militairen te voorzien van warme winterkleertjes. Hier een 17 Mei ge-uploade film van een door de Oekraïners geruïneerde school in de buurt van het vliegveld van Donetsk, het dorp Spartak. Wat vindt Bert Koenders, als Minister van BuZa hier nou van? En wat vindt Bert Koenders als oud Minister van Ontwikkelingshulp van dit soort "ontwikkelingswerk" van Poroshenko?

http://blikopnosjournaal.blogspot.co.uk/2015/05/nieuwsanalyse-de-zieke-rethoriek-van-de.html

Geen opmerkingen:

Peter Flik en Chuck Berry-Promised Land

mijn unieke collega Peter Flik, die de vrijzinnig protestantse radio omroep de VPRO maakte is niet meer. ik koester duizenden herinneringen ...